آشنایی با بیماری وبا (کلرا) روشهای انتقال،علایم و روش پیشگیری

وبا(کلرا)

وبا ( Cholera) یک عفونت اسهالی حاد است که به دنبال خوردن آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می شود.

بیماران مبتلا به وبا بطور مشخص دچار اسهال آبکی حاد همراه با از دست رفتن شدید مایعات بدن (دهیدراتاسیون)می شوند. وبا را می توان با مایع درمانی خوراکی یا تزریقی و جایگزینی الکترولیت ها بصورت موفق درمان کرد.

معمولا وبا از طریق آب یا غذای آلوده به مدفوع منتقل می شود.

آموزش مردم درباره غذا و آب سالم و همچنین اهمیت شستشوی دست ها و استفاده از توالت یا آبریزگاه از بروز موارد جدید جلوگیری می کند.

 

روش های انتقال:

  • انتقال وبا از راه مدفوعی- دهانی است. وبا منحصرا از طریق آب یا غذای آلوده منتقل می گردد. انتقال توسط تماس مستقیم فرد به فرد، مانند تماس با بیمار، نادر است.رایج ترین منبع عفونت وبا آب های راکد و انواع خاصی از خوراکی ها مانند غذاهای دریایی، میوه و سبزیجات خام و غلات هستند.
  • آب سطحی یا آب چشمه: باکتری بیماری وبا می تواند برای مدت طولانی در آب باقی بماند و چشمه های آب آلوده مهم ترین عامل شیوع عمومی بیماری وبا هستند. افرادی که درنواحی پرجمعیت بدون داشتن بهداشت کافی زندگی می کنند بیشتر در خطر ابتلا به بیماری وبا قرار دارند.
  • غذاهای دریایی: خوردن غذاهای دریایی خام یا خوب پخته نشده خصوصا صدف
  • میوه ها و سبزیجات خام: میوه ها و سبزیجات خام یا پوست نکنده .در کشورهای در حال توسعه، کودهای طبیعی یا آب های آبیاری حاوی فاضلاب موجب آلودگی این خوراکی ها می شوند.
  • غلات: در نواحی که شیوع بیماری وبا بالا است، غلاتی مانند برنج و ارزن که بعد از طبخ آلوده می شوند و یا برای چندین ساعت در دمای اتاق نگه داشته می شوند، محیطی برای رشد باکتری وبا خواهند بود.

علائم و نشانه ها:

  • اسهال:اسهال ناشی از وبا به طور ناگهانی ظاهر می شود و به سرعت موجب از دست رفتن مایعات در حجم زیادی (یک لیتر در ساعت) می شود. اسهال ناشی از وبا اغلب ظاهر کم رنگ و شیر مانند دارد که به آبی که در آن برنج شسته می شود، شباهت دارد.(اسهال آب برنجی )
  • تهوع و استفراغ:این حالت معمولا در مراحل اولیه بیماری وبا اتفاق می افتد و ستفراغ ممکن است چند ساعت به طول انجامد.
  • دست رفتن شدید مایعات بدن (دهیدراتاسیون):دهیدراتاسیون ممکن است در طول چند ساعت بعد از شروع علائم وبا بروز کند. بسته به این که بدن چه مقدار مایعات از دست می دهد، دهیدراتاسیون ناشی از وبا ممکن است خفیف تا شدید باشد. از دست دادن ۱۰ درصد یا بیشتر از وزن بدن نشان دهنده دهیدراتاسیون شدید است.

نشانه ها و علائم دهیدراتاسیون ناشی از بیماری وبا شامل:

بی قراری، بی حالی، خشکی دهان، تشنگی زیاد، خشکی و چروکیدگی پوست که با فشار دادن آن به آرامی به حالت اول برمی گردد، دفع ادرار کم یا نبود دفع ادرار، فشار خون پایین و ضربان قلب نامنظم هستند.دهیدراتاسیون در بیماری وبا موجب از دست رفتن سریع الکترولیت ها و عدم تعادل الکترولیت ها می شود.

تشخیص:

تشخیص نشانه ها و علائم وبا شدید در مناطقی که شیوع بالا است کمتر با اشتباه رو به رو می شود. تنها راه تشخیص وبا به طور قطعی شناسایی باکتری های موجود در نمونه مدفوع فرد است.(نمونه التور )

درمان:

درمان وبا باید بسیار سریع انجام گیرد؛ زیرا وبا ظرف چند ساعت می تواند موجب مرگ شود. از جمله راه های درمان وبا شامل:

تامین مایعات مورد نیاز: هدف از این راه درمان وبا، جایگزینی مایعات و الکترولیت های از دست رفته با استفاده از یک محلول آبرسانی(ORS) است. محلول ORS به صورت پودر است که باید با آب جوشیده یا بسته بندی شده مخلوط گرددو بعد از هربار دفع اسهال آبکی مصرف شود .

محلول های تزریقی: زمانی که وبا شیوع می یابد، بیشتر افراد با مصرف محلول های ORS بهبود می یابند اما در مواردی که دهیدراتاسیون شدید است، بیماران به دریافت مایعات درون رگی نیز نیاز دارند.

آنتی بیوتیک ها: در حالیکه آنتی بیوتیک جزء ضروری از درمان وبا نیستند، برخی از آن ها مقدار و مدت زمان اسهال ناشی از وبا را در افرادی که به شدت بیمار شده اند، کاهش می دهند.

مکمل زینک تحقیقات نشان می دهند که زینک (روی) می تواند میزان و مدت زمان اسهال در کودکان مبتلا به بیماری وبا را کاهش دهد.

پیشگیری از وبا:

شستن مرتب دست ها با آب و صابون: شستشو و بهداشت دست ها خصوصا بعد از دستشویی و قبل از غذا خوردن بسیار اهمیت دارد.

نوشیدن آب سالم: در طول این سفر برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا، بهتر است از آب داخل بطری و یا آب جوشیده یا ضد عفونی شده استفاده کنید. برای مسواک زدن نیز از آب داخل بطری استفاده کنید. نوشیدنی های گرم و همچنین نوشیدنی ها کنسرو شده یا بسته بندی شده اغلب سالم تر هستند. از افزودن یخ به نوشیدنی خود بپرهیزید مگر این که از سالم بودن آب آن اطمینان داشته باشید.

خوردن غذاهای کامل پخته شده و گرم: از دستفروش ها غذا نخرید مگر این که از طبخ کامل و گرم بودن آن اطمینان داشته باشید.

پرهیز از خوردن سوشی: علاوه بر سوشی از خوردن ماهی ها و به طور کلی غذاهای دریایی خام و یا خوب پخته نشده خودداری نمایید و بدین ترتیب احتمال ابتلا به وبا را کاهش دهید.

مصرف میوه ها و سبزیجاتی که پوست آن ها گرفته می شود: از جمله این میوه ها موز، پرتقال و آووکادو هستند. برای پیشگیری از وبا از خوردن سالاد ها و میوه هایی که نمی توان پوست آن را جدا کرد مانند انگور و توت بپرهیزید.

احتیاط در مصرف فرآورده های لبنی: فرآورده های لبنی مانند بستنی و همچنین شیر پاستوریزه نشده ممکن است آلوده به باکتری وبا باشند. در مصرف آن ها احتیاط کنید.

 

023-3135

semnansinahospital@yahoo.com

شبانه روزی

بلوار امیر کبیر

023-31351204

semnansinahospital@yahoo.com