ایدز (HIV:  Human immunodeficiency virus)

آشنایی با بیماری ایدز

نتیجه فعالیت این ویروس سندروم نقص ایمنی بدن ، یا ایدز AIDS  یک بیماری خطرناک و کشنده است. این ویروس با ورود به بدن فرد مبتلا ، مقاومت دفاعی بدن را کاهش می دهد.  طوری که دستکاه دفاعی بدن دیگر توان مقاومت در برابر بیماری های ساده ای مانند آنفولانزا را هم نداشته باشد.

راه های انتقال ایدز

به صورت کلی انتقال ویروس بیماری ایدز از ۴ طریق مختلف شامل :

  • مقاربت جنسی
  • استفاده از سرنگ مشترک و آلوده
  • از طریق خون و فراورده های خونی
  • از طریق شیردهی مادر به فرزند

از فردی به فردی دیگر انجام می شود.
مهم ترین روش انتقال ویروس ، رابطه جنسی است به همین دلیل رعایت سلامت جنسی و استفاده از کاندوم در حین مقاربت جنسی مهم ترین الزام ایمنی است که توصیه می شود.
انتقال خون آلوده و استفاده از سرنگ آلوده از راه های انتقال مستقیم فردی به فرد دیگر است و خود می تواند عاملی برای خطر ابتلا به ایدز به حساب بیاید.
مادران مبتلا به ایدز که کودک شیرخوار دارند نیز از طریق شیردهی به کودک خود به راحتی این ویروس را به فرزند خود منتقل می کنند.

کلیه راه های انتقال ویروس بیماری ایدز از روش های پیشگیری بسیار ساده ای برخوردار هستند که به سادگی می توان با آگاهی از آن از خطر ابتلا به ایدز جلوگیری کرد.

به فردی که به HIV آلوده است HIV) مثبت) گفته می‌شود.

پیشگیری از انتقال ایدز

  1. رفتار جنسی ایمن و کنترل شده و نداشتن شریک جنسی متعدد
  2. استفاده از کاندوم و رعایت سلامت جنسی در حین نزدیکی
  3. عدم استفاده از سرنگ آلوده
  4. رعایت سلامت بارداری قبل از اقدام به بارداری
  5. عدم استفاده از تیغ شیو شخص دیگر

رعایت موارد ذکر شده می تواند تا حد امکان خطر ابتلا را برای افرادی که در معرض آلودگی به اچ ای وی قرار دارند کمتر کنند.

علائم بیماری ایدز

علائم بیماری ایدز به سه مرحله عفونت حاد، عفونت مزمن و بیماری ایدز تقسیم می شود.

  1. در طی هفته های اول این فاز، تعدادی از افرادی که اخیرا آلوده شده باشند ممکن است تعدادی علامت ، بصورت علائم خود محدود شونده نظیر تب، درد عضلانی، گلودرد و بثورات جلدی تظاهر میکند که معموال بین ۴-۲ هفته طول میکشد.
  2. در طی عفونت اولیه HIV ،سیستم ایمنی آسیب میبیند و بار ویروسی بسیار بالاست و عموما این فرد که از بیماری خود نیز اطلاعی ندارد به شدت برای دیگران آلوده کننده است.
  3. پس از عفونت اولیه و تکثیر ویروس و بدنبال آن تغییرات سیستم ایمنی ویژه HIV ، اغلب بیماران یک دوره نهفته را تجربه میکنند که سالها طول میکشد. اما کلمه “نهفته” گمراه کننده است، چرا که طی این دوره، در صورت عدم شروع درمان اولیه ، سیستم ایمنی بتدریج در بیماران تخریب میشود.پس در این دوره “نهفته” ، بیماری در حال پیشرفت تدریجی است.

 

بیماری آشکار بالینی

تخریب پیشرونده سیستم ایمنی که در اغلب بیمارانی که درمان ضد ویروسی دریافت نکنند رخ میدهد و سرانجام به بیماری آشکار بالینی ( ایدز) با علائم و نشانه های زمینه ای پایدار و شدید، عفونت ها یا بدخیمی های فرصت طلب، می انجامد.

همچنین افراد مبتلا ریسک بالایی برای ابتلا به سرطان های مختلف نظیر سارکوم کاپوزی (یک نوع سرطان سلول‌های عروقی نسبتاً نادر)  ، سرطان رحم و لنفوم دارند. سایر علائم نظیر تب ، تعریق ، تورم غدد لنفاوی ، لرز ، ضعف و کاهش وزن دارند.

   آیا HIV درمان می شود؟

 HIV می تواند کنترل شود اما درمان قطعی ندارد. داروهای ضد HIV می تواند به افراد کمک کند تا مدت ها سلامت خود را حفظ کنند و شانس انتقال ویروس به دیگران را کاهش می دهد. اما شواهدی مربوط به واکسن پیشگیری از عفونت HIV در دست نیست.

 

منابع: دستورالعمل های وزارت بهداشت- درمان و آموزش پزشکی

“مر کز تحقیقات ایدز ایران”(IRCHA)

https://en-ircha.tums.ac.ir/

You cannot copy content of this page

023-3135

semnansinahospital@yahoo.com

شبانه روزی

بلوار امیر کبیر

023-31351204

semnansinahospital@yahoo.com