کبد دومین اندام بزرگ بدن است و عملکردهای متعدد و متفاوتی را در بدن بر عهده دارد. کبد، بر روی هر آنچه که میخورید و مینوشید فعل و انفعالاتی انجام میدهد. کبد غذاها و نوشیدنیها را به انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن تبدیل میکند. مواد مضر مانند الکل را فیلتر کرده، از بدن دفع میکند و مسٔولیت دفاع از بدن در برابر عفونتها را بر عهده دارد.
هنگامی که کبد آسیب ببیند یا تخریب شود، احتمالا فرد متحمل نارسایی یا مشکلات کبدی میشود. ویروسها و مواد شیمیایی مضر میتوانند به کبد آسیب برسانند. چنانچه فرد متحمل آسیبهای کبدی شود، به مرور عملکرد صحیح کبد از کار میافتد.
انواع نارسایی کبد
نارسایی کبد بر دو قسم است، یا حاد و یا مزمن.
نارسایی حاد کبد
صدمات ناشی از نارسایی حاد کبد سریع پیشرفت میکند و عملکرد کبد ظرف یک هفته و گاهی چند روز مختل میشود. نارسایی حاد کبد معمولا یک دفعه و بدون هیچگونه علائم یا عارضهی قبلی بروز میکند. علل شایع نارسایی حاد کبد اغلب قارچ یا مصرف بیش از حد داروهایی از قبیل استامینوفن است.
نارسایی مزمن کبد
نارسایی مزمن کبد با سرعت کمتری پیشرفت میکند. بروز علائم اولیه گاهی ماهها و سالها به طول میانجامد. نارسایی مزمن کبد اغلب ناشی از تخریب بافتهای کبد است که بر اثر مصرف طولانی مدت الکل به وجود میآید. آسیب بافتهای کبد بر اثر مصرف الکل، بافتهای سالم را از بین برده و بافتها را زخمی میکند.
تخریب بافت کبد
در نارسایی مزمن، کبد ملتهب میشود. همین التهاب به مرور موجب بروز زخمهایی در بافت کبد میگردد. مادامی که به مرور بافتهای سالم از بین رفته و بافتهای زخمی جایگزین آن میگردند، فرایند از بین رفتن کبد آغاز میشود.
نارسایی کبد ناشی از الکل بر ۳ قسم است:
بیماری کبدِ چربِ الکلی ناشی از تجمع چربی در سلولهای کبد است. این عارضه گریبانگیر افرادیست که الکل زیادی مینوشند و چاق هستند.
خصیصههای نارسایی کبد چرب الکلی تجمع سلولهای چربی، التهاب و زخمهای کبدی است. طبق اعلان انجمن کبد امریکا ۳۵٪ از افراد الکلی از این عارضه رنج میبرند.
نارسایی کبد الکلی پیشرفتهترین نوع از اقسام نارسایی کبد است. انجمن کبد امریکا اعلان نمود که ۱۰ تا ۲۰٪ از افراد الکلی دچار زخمهای کبدی هستند.